Kargo Desi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?



 Pandemi etkisiyle dijital dönüşümün hız kazanması e-ticaret dünyasını ve dolaylı olarak ulaşım sektörünü de etkiledi. Bu gelişme sonucunda kargo ücretlerini belirleyen unsurlar da özellikle e-ticaret firmaları için bir merak konusu haline geldi. Desi olarak tanımlanan ve taşınan ürünlerin hacim ağırlığını ifade eden hacim, kargo fiyatını belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Bir sevkiyatın fiyatının belirlenmesinde doğrudan rolü olan Desi, basit yöntemlerle hesaplanabilen bir formüldür. 

Desi nedir?

 

Desi, taşınan yükün ambalajı ile birlikte hacimsel ağırlığını ifade eden bir ölçü birimidir. Yurt içi ve yurt dışı gönderiler için farklı şekillerde hesaplanan desi değerinin mümkün olduğunca düşük tutulması önemlidir. Her gönderi için kargo bedeli hesaplanırken ürünün hacimsel ağırlığı gerçek ağırlığı ile karşılaştırılır ve yüksek olan değer işlenir. Bu nedenle özellikle e-mağaza firmaları veya herhangi bir ticari amaçla düzenli olarak gönderi gönderen kişiler, gönderilen ürünün eğer paket içerisinde olabiliyorsa minimum ağırlıkta olduğundan emin olmalıdır.

 

 

Desi hesaplama formülü 

 

Desi hesaplama yöntemlerinde uzmanlaşmak yararlıdır çünkü sık gönderiler gönderen bir şirket veya kişi, bir paketi deci olarak hesaplamak için bu formülü kullanarak nakliye maliyetlerini düşürerek uzun vadede fayda sağlayabilir. Taşıma kararlarını hesaplama formülü çok basit bir mantığa sahiptir. Elbette desi hesaplama formülü kullanılırken işlemle ilgili sadece dört adet bilgiye ihtiyaç duyulur, ancak doğru hesaplamalar için bir hesap makinesi kullanılması gerekir; çünkü desimetre hesaplama sürecinde tam sayılara ulaşmak her zaman mümkün olmuyor. Kargo ücreti hesaplama sürecinde sevk edilecek paket veya paket; En, boy ve yükseklik değerleri çarpılarak elde edilen sonuç yurtiçi gönderiler için 3000'e bölünür.Eğer ürünü yurt dışına gönderiyorsanız bu sefer sonucu 5000'e bölmeniz gerekmektedir. Basit bir örneği açıklamak için aşağıdaki sonuçlar çıkarılabilir: 

 

 

40x30x20=24.000 eni 40 cm boyu 30 cm yüksekliği 20 cm olan bir ürün için. Bu ürünün yurt içi gönderilerde desi değeri 8 iken yurt dışı gönderilerde hesaplanabilecek desi değeri 4,8'dir. Bu formülü kullanarak gönderilerinizin desi değerlerini kolayca hesaplayabilirsiniz. Desimetre hesaplama işleminde her sevkiyat için ayrı ayrı hesaplama yapmanın yanı sıra dilerseniz Excel kullanarak birden fazla ürün için desimetre hesaplaması yapabilirsiniz. Tabii ki her nakliye firmasının fiyatının farklılık gösterebileceğini de eklemek gerekiyor. Bu nedenle hesaplama yaparken çalıştığınız şirketin oranını da göz önünde bulundurmalısınız. 

Kargo maliyetlerini azaltmak için neler yapılabilir? 

Desi değerlerinin düşürülmesi, birçok uzun vadeli faydası olan bir eylemdir. Bu yüzden kargoladığınız ürünü mümkün olan en düşük fiyata kargolayabilmek için ürünü paketlerken mümkün olduğu kadar alçak bir şekilde paketlemeniz gerekmektedir. Tabii ki, ürününüzün yolda zarar görmemesi ve pahalıya mal olmaması için de korunduğundan emin olmanız gerekir. Ancak kargo firmalarının fiyatlarını tek tek bilmeli ve size en uygun firma ile işbirliği yapmalısınız. Kargo şirketleri ticari kuruluşlar için faydalı paket hizmetler sunmaktadır. Sürekli kargo hizmeti kullanıyorsanız bu paketlerden faydalanarak ürünlerinizi desi fiyatından daha uyguna gönderebilirsiniz. 

https://kargotakip.us/sitemap.xml

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kargoların uçağa yüklenme süreci